Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Batterijladers

Wat is een goede batterijlader? Waar moet je op letten als je een batterijlader gaat kopen? Wat is waar van wat batterijlader fabrikanten op hun verpakkingen zetten? Heel weinig. Jij als consument wordt in de maling genomen waar je bij staat. Ik ga licht in de duisternis brengen.
goedkope ansmann
Sinds digitale fotografie bestaat is het milieu wat betreft fotografie er op vooruit gegaan. Geen vieze chemicaliën meer die door de meerderheid van fotografen gewoon door de gootsteen heen de natuur in werd achter gelaten. In plaats van chemicaliën
werken we nu wel veel meer met batterijen. Batterijen zijn ook niet goed voor het milieu. Geen enkel type of soort. Gelukkig zijn ze wel oplaadbaar en kunnen ze heel lang meegaan en nog vaker herladen worden. Het is goed voor het milieu en je portemonnaie. Wat wil je nog meer?

Batterijen moeten wel geladen worden met batterijladers. En hoe groen sommige fabrikanten van batterijen zich voordoen, met hun laders nemen ze het niet zo nauw om jou juist te informeren. Zonder uitzondering wordt er verkeerde en misleidende informatie gegeven. Want ja, het staat op de verpakking. Snellader!!!! Snelladers bestaan niet!

Capaciteit van laden
Als je een batterij hebt die 2500 mAh geladen kan worden, bij voorkeur NiMH batterijen voor digitale fotografie, en de lader kan 500 mAh per uur laden, kost het vijf uur om één batterij te laden. De meeste laders kunnen vier batterijen tegelijk laden. Theoretisch zou je vier batterijen in vijf uur tijd van leeg naar vol kunnen laden als de informatie van de fabrikant op de verpakking zou kloppen. Maar die klopt nagenoeg nooit. De laad capaciteit van de 500 mAh wordt dan namelijk verdeeld over 4 batterijen. Dan duurt het volledig opladen vier keer zo lang. Vier 2500 mAh batterijen volledig opladen kost dan twintig uur. En niet twee uur zoals vaak op de verpakking staat aangegeven. Hoezo snellader? Belangrijk in dit verhaal is om te weten hoeveel vermogen de snellader heeft. 500 mAh/uur of 750 mAh/uur? Of minder. Helaas is er nagenoeg geen fabrikant die dit specificeert.

Laadkanalen en laad vermogen
Iedere lader heeft laadkanalen. Ideaal gezien heb je vier laadkanalen voor vier batterijen. En laten bijna alle batterij opladers dat nu net niet hebben. Meestal is het twee laadkanalen. 2x2 is vier. Dus moet je batterijen altijd per twee opladen anders werkt het laadkanaal niet. Er moeten twee batterijen inzitten per laad kanaal. Nadelig is dat als één van de twee batterijen eerder vol is dan de ander zal het laden stopen. De ene batterij vol is en de andere niet. Tijdens het fotograferen en met name met flitsen of nog liever draadloos flitsen kom je hierdoor snel in de problemen. Die flitser werkt niet meer lekker of is niet constant. De ene foto flitst hij goed en de volgende foto niet. Om gek van te worden. Het is 't gevolg van dat batterijen niet volledig opgeladen zijn of sommige slechts gedeeltelijk terwijl je denkt dat ze echt volledig waren geladen.

De ideale batterijlader voor vier batterijen heeft vier afzonderlijke laadkanalen. Nou ga maar die zoeken. Het valt niet mee om die te vinden. Bijna alle fabrikanten maken er een potje van met hun communicatie. Incompleet en misleidend. Ze hangen er allerlei termen aan als: snellader, intelligente lader en nog meer van dit soort termen. En inmiddels is duidelijk, snelladers bestaan niet. Lastiger is dat zelden of nooit wordt vermeld over hoeveel laadkanalen de batterijlader beschikt. Ook een merk als Eneloop maakt er een potje van. Ze claimen hele goede batterijen te maken, maar de laders zijn veelal snelladers die helemaal niet in staat zijn om de batterijen volledig op te laden. Hoe raar kan een fabrikant handelen? Een serieuze en goede fabrikant meld altijd:

  • Hoeveel laadkanalen
  • Vermogen per uur laden aangegeven in mAh/uur
Staat dat niet aangegeven dan kun je die batterijlader beter niet kopen.
snellader eneloop
Enelopo biedt goede en dure batterijen. Dan heeft de aankoop van een slechte batterij oplader niet veel zin. Op de verpakking staat duidelijk 1,5 uur laadtijd. Ga je op internet verder zoeken, want op de verpakking staat het niet, dan vind je meer informatie. De lader werkt met verschillende kleuren led lampjes die aangeven hoeveel de batterij geladen is. Op de website staat ook laadtijd +/- drie uur. Let op die +/-, betekent ongeveer. De batterijen die meegeleverd worden zijn 1900 mAh. De lader heeft vier afzonderlijke laadkanalen. Eneloop meld nergens hoeveel het laadvermogen is van de lader. Wel dat ze ongeveer na drie uur volledig opgeladen zouden kunnen of moeten zijn. 1900 mAh, gedeeld door drie uur is 633 mAh laad capaciteit. En dat keer vier want er moeten vier batterijen opgeladen worden. De lader moet per uur dus 4 x 633 mAh kunnen leveren ofwel 2500 mAh/uur. Er is geen batterij oplader die dit kan. Daarnaast als het wel zou kunnen is het schadelijk voor de levensduur van je batterijen. Sneller laden betekent meer warmte en warmte is slecht voor een batterij. Eigenlijk moet een batterij zo langzaam mogelijk opgeladen worden. En misschien… heeft Eneloop het wel goed geregeld, maar de informatie is nergens te vinden. Niet kopen dus. Je wilt toch graag weten wat je koopt!?

Nu is dat allemaal een beetje lood om oud ijzer. Je zult aan het einde van de levensduur van een batterij nooit weten hoeveel korter of langer de batterij is mee gegaan door te snel laden. Dat is niet te meten, maar het is wel zo. Goed 2500 mAh batterijen opladen moet minimaal 5 uur duren. Alles wat sneller is betekent een niet volledig opgeladen batterij en een die sneller op zal zijn qua levensduur.

Vara een ander en echt batterijkenmerk doet precies hetzelfde.
Varta lader
Varta claimt 2400 mAh batterijen in 2 uur op te kunnen laden. Het is niet waar. Deze moet je ook niet kopen.

Energizer lader
Energizer is ietsje realistischer Deze lader kost 26,50 euro en batterijen zijn niet meegeleverd, dus de prijs is alleen voor de lader. Die laadt in 3-5 uur je batterijen. Laat de drie uur maar weg, maak daar maar 5 uur van. Dit is een goede lader, behalve dat er gesjoemeld wordt met de communicatie op de verpakking. De werkelijkheid komt een beetje in zicht met Energizer, maar het is het nog niet.

Nu laat ik een "dure" of noem het goede batterij oplader zien. Die wel allemaal duidelijke specificaties meekrijgt van zijn eigen fabrikant. De Ansmann Powerline 5. Te koop voor 65 euro
Ansmann
Ansmann is echt een specialist op batterij oplaad gebied. Dat vind je terug in hun product informatie. Die is duidelijk en voor de verandering eens compleet. Deze hele goede lader heeft vier afzonderlijke laadkanalen en laad maximaal per uur op 500 mAh per kanaal. He he, nu weet je het tenminste zeker. Bij de andere genoemde laders blijft het gokken wat je koopt en wat de laadcapaciteit is. Niet bij Ansmann. Die schrijven het duidelijk in de specificaties. Zo hoort het. Het kost wat, maar dan weet je tenminste wat je koopt. En dat er ook nog ander formaat batterijen in opgeladen kan worden is mooi meegenomen.

Ansmann Energy 8 PLUS-500x500
Ben je nog beter bezig en wil je meteen een alles in één lader dan kun je ook de Ansmann Energy 8 plus kopen. Kost 89 euro en hiermee kun je al je batterijen laden. AA, AAA, Baby C en Mono D batterijen. NiCd en NIMh kan zelfs tegelijk geladen worden. 6x AA batterijen NiMh worden geladen met 1000 mAh/uur. Bij dit model moet je wel goed opletten dat je de batterijen juist plaatst. Dit is wel een spreekwoordelijke Rolls Royce onder de batterij laders. Maar nogmaals het hoeft niet zo duur te zijn. Nog één laatste die ik ook kan aanbevelen.

Een ander goed model in deze range is de Cameliion CM 3298. Ook een all-round lader, met aparte laadkanalen en een hoog laad vermogen van 1000 mAh/uur. Voor slechts 34 euro. En er kunnen acht AA batterijen tegelijk geladen worden. Prima keuze.
Camellion CM 3298

De Volcraft IPC-1L lader
Volcraft lader

Een simpele maar goede lader te koop exclusief bij Conrad. Vier afzonderlijke laadkanalen. De prijs is 40 euro, dat is dan wel inclusief 8 oplaadbare 2300 NiMH batterijen. Een goede koop dus. Eerlijke communicatie over het feit dat het 3 uur zal duren voor 2000 mAh batterijen. Zelfs de laat capaciteit wordt vermeld. Voor AA is dat 700 mAh/uur per batterij. Dit is de beste betaalbare batterij oplader die ik heb kunnen vinden. Wil je een nog luxere kies dan de Ansmann Energy 8 plus of de Camellion CM 3298.

Zo en nu weten jullie wat jullie moeten weten als je een enthousiaste en flitsende fotograaf bent. Denk aan het milieu, zorg goed voor je portemonnaie en doe iets met deze kennis. Het is een lastig en ondoorzichtig onderwerp wat ik nu definitief duidelijk heb gemaakt. Je ziet dat de markt van batterijen en laders opgedeeld is in twee segmenten. Fabrikanten die batterijen maken en graag willen verkopen. Voor hen zijn laders een noodzakelijk kwaad lijkt. Ze maken er een zooitje van voor wat betreft specificaties en een stuk eerlijkheid.

Daarnaast zijn er merken als Ansmann, Volcraft, Camellion of Jupio die hun oorsprong kennen in het laden van accu's en batterijen. Die laders zijn beter en begrijpelijker gespecificeerd.

Wie er nu nog op cursus komt met niet oplaadbare batterijen?