Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Wat moet ik kopen?

Dit is altijd de meest gestelde vraag aan mij. Mijn tijd is beperkt. Lesgeven, commercieel fotograferen, vader en man zijn. En dan is mijn dag wel zo ongeveer gevuld. Oh ja, ik heb ook nog een groot terrein met huisjes te onderhouden. En Bbq-en motor rijden vind ik ook heel erg euk. En oh ja, ik heb ook nog een flickr web site waarop ik geïnteresseerden extra les geef. Dus daar moet ik iets aan doen.
Omdat ik krap in mijn tijd zit dacht ik dit moet toch makkelijker of beter kunnen. Ook omdat ik iedere keer hetzelfde verhaal zit te typen. Het verhaal op zich kan wel veranderen door de tijd heen. De laatste paar jaar heb ik heel veel mensen Fuji geadviseerd en nu niet meer. Niemand meer. Nu koopt als het aan mij ligt iedereen Nikon. Heel soms wil ik ook nog wel eens Sony opnoemen en verder niets. Kijk dat maakt het lekker overzichtelijk nu al.

Nikon Sony, Fuji of Canon misschien of nog iets anders?

Gewoon Nikon kopen. Klaar. Altijd goed. Nooit grote fouten, beetje langzaam als bedrijf, maar zoals gezegd altijd goed.

Geen Sony kopen? Ja hoor kan best. Prima camera's. Maar ze blijven een beetje achter met hun objectieven. En ze zijn over het algemeen heel erg duur en echt niet allemaal even goed. Bij Fuji is het onmogelijk om een slecht objectief te kopen. Bij Sony ken ik er wel een aantal. Door de Sony objectieven zeg ik niet kopen. Ja, er zijn ook hele goede Sony objectieven, dit even als extra snelle uitleg voordat mijn mailbox weer volloopt met allerlei boze mensen en mails.

En Fuji dan?
Daar was ik toch zo gek van? Ja, dat was ik, maar nu niet meer. Het verhaal of beter mijn verhaal kan door de jaren heen veranderen. Ik heb vier jaar lang op een degelijk en goed histogram zitten wachten. Met mijn manier van fotograferen erg belangrijk. Nieuwe Fuji camera's blijven maar komen, maar het probleem wordt niet opgelost. Op een moment, na vier jaar, was ik er helemaal klaar mee. Tijd voor iets degelijkers, een Nikon dus. Daar klopt dat gedeelte van het verhaal altijd. Nikon heeft minder de aaibaarheid factor zoals Fuji die heeft maar je kan er wel beter en vooral preciezer mee werken. Bij Fuji werd het zolangzamerhand een soort roulette.

En ook nu weer gelijk de toevoeging, iets met boze mails en zo. Ik fotografeer heel erg precies. Enorm precies. En dat kan niet met Fuji. Niet boos op mij worden. Lees mijn tests van de verschillende camera's na. Kijk goed naar je eigen camera en zie wat ik bedoel. Dan zie je dat ik gelijk heb. Daarnaast neemt Fuji zichzelf niet helemaal serieus en haar klanten ook niet. Een reparatie afdeling hebben ze niet in Nederland. Die is alleen aanwezig in Engeland. Dat vind ik amateuristisch. Wel de verkopen pakken in Nederland maar niet de service leveren! Ook Fuji professional service is vreemd en niet ontwikkeld. Dan moet je ineens weer naar het Duitsland. En heel veel objectieven zijn uitgesloten van deelname. Erg vreemd.

Allemaal bijzaken. Het draait om camera's en objectieven. Maar de bovengenoemde argumenten spelen wel mee. Hoofdzaak is en blijft dat ik Fuji geen goede waren vind leveren uitgezonderd de objectieven. Camera's worden minder en minder. Ook de nieuwe X-T4 niet kopen. Maar je hebt hem nog niet gezien! Nee, dat is waar. Maar de X-T4 levert niks meer dan de X-T3. Anders schermpje en betere batterijen. Dat laatste kon niet veel slechter. Dus ze moesten wel, maar om daarvoor gelijk een nieuwe camera in de markt zetten? Is wel erg mager. En echt ik heb recht van spreken. Ik voor duizenden en duizenden euro's aan Fuji spullen op de plank liggen. En het komt er niet meer vanaf. Tot het moment dat er wel weer een Fuji camera komt met een goed histogram.

Maar ik wil een systeem camera kopen!
Ja dat kan, maar doe dan geen Fuji. Service na reparatie is gewoon heel erg slecht. Het lijkt wel of ze niet kunnen repareren. Batterijen slecht, histogram onbruikbaar en de gave Fuji kleuren van jaren geleden zijn er niet meer. Het worden "gewone" camera's.

Moet ik dan een Canon systeem camera kopen?

Zou kunnen. Een DSLR van Canon in ieder geval niet. Ik denk zelfs wel te kunnen zeggen dat je beter helemaal geen DSLR meer moet kopen van welk merk dan ook. De hele markt gaat overduidelijk naar systeem camera's. Systeem camera's zijn niet per definitie beter, maar wel vaak. Bij Canon in ieder geval zeker weten wel. waar Canon jaren ( meer dan tien) heeft zitten fröbelen met haar dynamisch bereik komt er nu ineens wat schot in de zaak. Canon gaat vooruit. Een Canon EOS R komt al tot 13.5 stops dynamisch bereik. Wel voor 2200 euro, dat is jammer, maar er zit vooruitgang in. Eindelijk! Nu nog wat schappelijker prijzen en wie weet komt er nog een dag dat ik Canon ga aanbevelen. Nu nog niet.

En een Leica dan?
Als je last hebt van geld teveel dan moet je het zeker doen. 7000 euro voor wat je bij Canon voor 2000 euro kunt kopen. En dat is dan nog niet top of the bill. En dan heb je nog geen enkel objectief. 13.5 stop dynamisch bereik voor 7000 euro is echt ridicuul. Je betaald alleen voor de naam. De objectieven zijn fantastisch goed en hun geld waard. Leica is alleen voor als je geld teveel hebt en graag patserig wilt overkomen.

Panasonic misschien dan?
Nee, hoewel de camera's goed zijn. Ondanks het 4/3 beeld sensor systeem. De gebruikte LCD schermen zijn nog slechter dan de ruit van een aquarium met 6 maanden algengroei erop. Bij avond fotografie kan je ze sowieso niet gebruiken en de instelbaarheid van de schermen en zoekers zijn slecht. Fine tunen kan wel, maar je krijgt ze niet goed ingesteld. Van dit soort dingen heb je last als je zoals ik erg precies wilt fotograferen en van tevoren wil weten wat de uitkomst van je foto is. Dat gaat en kan niet met een Panasonic camera. Ik weet het filmers zijn gek op de Panasonics. Maar die filmen alles in RAW en gaan achteraf alles color graden en andere aanpassingen maken en dan maakt het niet meer uit. Voor goede fotografie, voor precieze fotografie kom je met een Panasonic niet mee.

Olympus dan?
Ik wens Olympus jet beste toe, maar het is en blijft een moeilijk verhaal. Fuji, Sony Canon, Nikon strijden op verschillende terreinen. APS-, Full frame en midden formaat. Je moet wel als je wilt meekomen of noem het bijblijven. Olympus weet dat ze in een lastige hoek zitten door hun 4/3 sensor systeem. Het is heel mooi wat ze eruit weten te halen, maar het gaat net als APS-C verdwijnen. Olympus kan of wil niet schakelen. Er moet een andere lijn naast komen te staan. In mijn ogen Full frame. Dat betekent van vaar af aan opnieuw beginnen. Er moet een hele nieuwe lijn objectieven gaan komen. Dat is veel werk. Camera's maken is niet zo moeilijk. Of je nu een 43/ camera maakt of een full frame, dat maakt niet veel uit. Olympus maakt mooie camera's maar het spoor loopt dood.

Dus dan maar gewoon een Nikon Kopen?

Dat is in mijn ogen de beste optie. Een Z6 of een een Z50. Een Z7 heb je niet nodig met zoveel pixels. Laat staan straks de Z8 met 60 miljoen pixels. Dat is alleen leuk als je vaak grote afdrukken maakt. En wie doet dat? Juist, niemand! Dus dan heb je die camera's te beginnen vanaf Z7 niet nodig. Van de Z6 weet ik zeker dat het goed is. Systeem camera's zijn de toekomst en alles gaat richting full frame zeer kort na nu. De Z-50 is ogenschijnlijk net zo goed met zijn APS-C sensor. Plus twee kit lensjes erbij en je bent klaar voor 1139 euro. Een beter bod heb ik niet voor je momenteel. Of het moet de Z6 zijn. Maar die kost meteen een klap meer. En dan ga je toch nieuwe S lenzen erbij kopen. Al hoewel een 24-70mm F/4 S een toplens is en relatief gezien niet duur. En er is nog een dingetje.

Ik denk echt dat APS-C binnen enkele jaren ( 3-4) volledig van de kaart wordt geveegd. Omdat de Full frames nog veel goedkoper gaan worden. Dan heeft Fuji een groot probleem, maar Nikon met haar Z50 ook. Daar zijn ze net begonnen en bezig om een nieuwe lijn objectieven neer te zetten voor systeem camera's met APS-C sensor. En hiermee is mijn advies en het hoe en waarom om wel of niet iets te kopen redelijk weer gegeven. Ik heb natuurlijk nog veel meer argumenten maar dan wordt het een onleesbaar stuk.

Verschillende opties:

  1. Voor 1189 euro koop je bij Cameranu.nl een Z50 met een 16-50mm en een 50-250 mm. Ben je in één keer helemaal klaar. En het is echt top kwaliteit met een kloppend histogram.
  2. Voor het dubbele koop je een Nikon Z6 met een 24-70mm F/4 en dan betaal je 2449 euro. Nog beter en mooier, maar ook heel veel meer geld. Top of the bill en de voordelen van Full frame. Grote pixels.
  3. Wil je een Canon dan kom je uit bij een Canon EOS R met EF adapter waardoor je ook je oude Canon lenzen kunt blijven gebruiken. en er zit een 24-105 mm F/4 lens bij. Kost wel 3059 euro. Dat vind ik erg veel, maar het kan.
  4. Bij Sony zou het kunnen worden een @7II met een 28-70mm voor 1349 euro. Deze camera heeft wel last van een niet kloppend histogram en te snel laten zien dat de hoge lichten uitbijten. Beide functies kloppen niet. Ook al enkele jaren aan de gang bij Sony.
  5. Dan kan je nog beter een Fuji X-T30 kopen. Daar klopt het histogram ook niet, maar met een 18-55 mm lens erbij betaal je 1199 euiro. X-T3 is precies hetzelfde, minus enkele verschillen, maar wel weer duurder.

Overal zitten haken en ogen aan. Bij de Nikon Z6 de minste. De Z50 is voor de meeste mensen meer dan genoeg. Maar als ik gelijk krijg dat de APS-C markt verdrongen gaat worden door Full frame dan wil ik dat richting jou niet op mijn geweten hebben. De prijs van de Z50 is de prijs van een Full frame over 3-4 jaar. Zo mag en kun je best wel rekenen.

In de toekomst ga ik denk geen of minder camera tests meer schrijven. Ik zie dat de wereld veranderd. Iedereen kijkt naar Youtube naar bloggers die pretenderen er verstand van te hebben. Tenen krommend vaak. Mijn argumenten heb ik daar nog nooit terug gezien. Maar ze roepen allemaal hun waarheden met een kracht dat mijn geschreven stukjes in het niet vallen. Lezen is minder populair dan schrijven. Als ik een goede blog schrijf of test dan kom ik op Facebook misschien aan 600 mensen die mijn bericht gezien hebben. Waarvan er 38 op de link klikken. 38! Maar wel 126 likes. Liken zonder te lezen! Het is heel apart. Maar ben je een YouTube dan heb je zomaar, ook al roep je de grootst mogelijke onzin, zo 25K of meer publiek. Kijken werkt dus beter dan lezen. En vandaar dat ik geen of minder camera test zal schrijven vanaf nu. Tijd gebrek, maar ook realiseer ik mij dat het gewoon geen zin heeft. En die gasten verdienen er nog bakken met geld mee.

Je zult het dus moeten gaan doen met mensen als Jared Polin en andere koekenbakkers. Die wekelijks wat anders uitkramen. Van hero tot super loser in één week. Dat is wat men wil. Lekker sensatie kijken. Het zegt veel over de fotografie wereld en haar beoefenaars.

Ik ga nu ook voor eigen parochie spreken. Koop geen ander camera, maar investeer in je jezelf. Dat is het aller beste. Welke camera je ook koopt, als je niet kan fotograferen wordt het helemaal niets. Met welke camera van welk merk dan ook. Een camera is bijzaak. Wel een leuke, maar niet de belangrijkste. Ook een reden waarom ik minder of geen tests meer zal schrijven. Jij maakt het het verschil, niet de camera. Maar dan moet je wel weten wat je aan het doen bent. En daarbij kan ik je helpen. En dan kom je weer uit aan het begin van mijn blog, dan worden de camera's wel weer belangrijker.