Achtergrond Calumet X frame
17/01/18 14:17 Filed in: Techniek
Een achtergrond in een foto is net zo belangrijk als het onderwerp. De achtergrond is te vaak een onderbelicht deel van een foto. Figuurlijk gesproken. Deze Patrick Kijkt gaat over achtergronden en één in het bijzonder. Het Calumet X frame achtergrond systeem. En nee, ik word niet door ze gesponsord. Ik schrijf dit omdat ik het wil schrijven en mensen wil helpen om niet een verkeerde aankoop te doen.
Tijdens mijn buiten fotografie let ik "ook" altijd goed op mijn achtergrond. Ik ga er vanuit dat mijn 50% van mijn foto achtergrond is. Die moet ook goed zijn. 50% onderwerp en 50% achtergrond is 100%. De helft niet goed is mij teveel. Tezamen vormen ze een mooie foto als je alles goed doet. Het nadeel van buiten fotograferen is dat je niet altijd controle kunt hebben over je achtergrond. Iets hangt of staat in de weg en ook een ander standpunt in nemen is niet altijd een oplossing. Je weet dat het niet goed is of zoals je het wenst te verkrijgen en toch moet je een concessie doen. Helaas maar waar.
Wat dat betreft is studio fotografie veel makkelijker. In de studio kun je alles controleren en naar je eigen inzicht aanpassen en beïnvloeden. Zo ook de achtergrond. Ik kom nog uit de tijd dat er alleen maar papieren achtergronden bestonden. Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden. Betere ook. En toch blijven veel mensen met papieren achtergronden werken. Dat is raar.
Een tijd geleden moest ik met spoed een nieuw achtergrond systeem hebben voor een speciale cursus. Bij Calumet heb ik het X-frame systeem gekocht. Het was een beetje gokken omdat het vanaf plaatjes via een website soms erg moeilijk te beoordelen is hoe het werkelijk zal zijn. En ik had dit systeem nog nooit in het echt gezien. Toch heb ik het Calumet X Frame systeem gekocht en ik ben nu driekwart jaar later een groot fan van dit systeem. En inmiddels heb ik er al twee.
De inhoud van de tas zie je hierboven. Een statief, 8 stokken die tezamen het frame gaan vormen en een ronde cirkel waar alle stokken in geplaatst dienen te worden. De acht stokken worden vier stokken in die steek je in de gaten die daarvoor gemaakt zijn.
Hier is één stok geplaatst en als je er vier hebt geplaatst ziet het er als volgt uit:
Dit opzetten kost je slechts twee minuten tijd. Ook als je het voor het eerst doet. Het is echt simpel op te zetten. Alleen aan dit frame heb je niet zoveel. Je moet er wel bij Calumet een achtergrond doeken bijkopen. Er zijn negen verschillende doeken. Welke je koopt hangt van je eigen smaak af. Het zijn echter geen standaard doeken. Ze zijn handgeschilder en allemaal anders. Geen één is er gelijk. En dat vindt ik altijd wel belangrijk met mijn fotografie. Verloopjes in achtergronden die ik zelf maak door middel van licht tegenhouden op egale achtergronden zijn niet te imiteren. Ik bepaal door hoe ik het licht tegenhoud het verloop in egale achtergronden als ik met een wit, grijs of zwarte achtergrond werk. Ja, ook met een zwarte achtergrond kun je verloopjes maken, maar dat is een ander onderwerp.
Het Calumet X frame systeem heeft negen verschillende achtergronden en ik ga je er vier van laten zien. Een klein overzicht.
Het eerste doek wat ik tezamen kocht met het Calumet X frame was het doek Master brown. Ik dacht het is weer eens wat anders. Geen wit of zwart. En met anders bedoel ik dan niet de studio foto's zoals ik ze soms in modebladen tegenkom. Daar willen ze ook wel eens wat anders. Maar waarom is het dan meteen altijd knetter roze of gifgroen de achtergrond? Het kan ook wat subtieler als je wat anders wilt. Mijn vaste model stond weer paraat en de volgende kleuren volgen nu meteen.
Achtergrond Exec blue.
Eggplant achtergrond.
En het witte X frame achtergrond doek. Ja, het is gedeeltelijk wit en gedeeltelijk wat grijzer in deze foto. Dat heeft te maken moet de afstand tot het licht bekeken vanuit het achtergrond doek. De rechterkant van de achtergrond stond dichter bij het licht dan de linker kant dus dan wordt die lichter. Ik vind het altijd wel leuk een verloopt in een egale kleur. Anders wordt het voor mij al snel saai. Heel veel mensen en cursisten streven vaak naar egale achtergronden. Alsof dat moet. Waar staat dat geschreven? Nergens.
Op deze foto zie je nog niet het voordeel van een X frame wit doek. Ik bedoel de achtergrond zou ook gewoon een witte muur geweest kunnen zijn. Op zich is het witte achtergrond doek op het eerste gezicht niet de meest interessante. Dat lijkt echter zo maar het zit net even anders. Achter X Frame en doek kun je ook een lamp/flitser plaatsen en er dwars doorheen flitsen. Dan ziet de foto er heel anders uit.
Nu is het wit echt wit. Zo wit dat je het doek met geen mogelijkheid meer kunt zien. Dat lukt je niet of slechts met hele grote moeite met een witte muur of wit achtergrond papier. En door papier heen flitsen gaat al helemaal niet. Dan is het best een hele klus om een witte achtergrond egaal wit te krijgen. Bij deze foto is het gewoon een flitser erachter plaatsen, een beetje met de hoeveelheid licht spelen die uit de flitser komt net zolang totdat het wit , wit genoeg is. En dit is niet met een studioflitser gemaakt maar gewoon met een goedkope Cactus RF60X op 24 mm. Dus lekker breed licht achter op het witte X frame doek laten knallen. Veel egaler dan dit krijg je het niet. En uiteraard is alles weer s.o.o.c. of RUC. Rechtstreeks uit camera.
Het mooie van dit systeem is onder andere dat het zo goed draagbaar is. Je hebt de tas in de eerste foto al gezien. Heel klein en compact. Het doek is opvouwbaar en kan zo mee in welke tas dan ook. Probeer dat eens met een achtergrond rol van 2,75 meter?! Of nog groter, die van vier meter? En het andere grote nadeel van achtergrondsystemen met papier is het papier zelf.Ik heb zoveel rollen papier gekocht in het verre verleden die al kreukten als je er alleen maar naar keek. En hoppakee dan kon er direct weer twee meter vanaf gesneden worden. Want een kreuk in je achtergrond? Nee dat kan echt niet. Hoeveel meter papier ik zo ooit heb weggegooid, het is niet te tellen. En dat is zonde. Met name voor het milieu. Dus laten we zeggen dat dit Calumet X frame achtergrond ook beter is voor een wat groenere wereld. Ik ben geen milieu rakker, maar wel bewust ermee bezig.
De doeken van het systeem kunnen en mogen vuil worden. Geen probleem. Dan was je ze gewoon met de hand of in de wasmachine. Nee, ik ga geen tips geven welk wasmiddel het beste is. En als je wilt strijk je ze na het wassen, maar je kunt ze ook gewoon weer gebruiken op het X Frame. De stokken trekken het doek zo strak dat er geen kreukje meer zichtbaar is. Sommige van mijn doeken zijn al enkele keren gewassen en de kleuren blijven goed. Ik zie geen verschillen.
Met het systeem kun je ook heel goed buitenwerken. Wind kan dan wel een probleem zijn. Want dit doek van 2,4m bij 2,4m is echt wel een windvanger. Ik los het simpel op door enkele zandzakjes op het kruis van het statief te leggen. Dan gebeurd er gegarandeerd niets meer. En zowel, dan zet je hem gewoon weer recht.
Buiten heb ik dit Calumet X Frame systeem gebruikt op vele plekken en gelegenheden. In weer, wind en regen. En altijd kun je de baas zijn over je achtergrond. Voor als die rustig en constant moet zijn en/of zeker niet moet afleiden.
Hier wat resultaten van cursisten die ook gewerkt hebben met het achtergrond systeem.
Onder andere cursiste Marijke kreeg een opdracht van mij om tijdens een heel druk straat festival de verkleedde mensen te fotograferen. Een hele onrustige situatie met honderden mensen om ons heen in een wild feest gedruis. En ook nog eens een hele grijze dag met zeer grijs en vlak licht. En het regende ook nog af en toe. Rustig werken en een rustige achtergrond bezitten zijn dan handig. Werken met de camera instellingen in jpg en dan dit maken. Spontane fotografie, maar dan wel alles onder controle. Het tegenover gestelde is de onderstaande foto.
Rudy, een andere cursist ging samen met Jan onder een snikhete zon op een verkeerd tijdstip qua licht portretten maken tijdens een middeleeuws festival. Dat was de oefening, moest van mij. Op een verkeerd moment toch nog proberen goede portretten te maken. In dat geval kun jet het X frame van Calumet gebruiken om schaduw te creëren. En het blijft tegelijkertijd ook gewoon een achtergrond doek. Dus tegen de zon in fotograferen. Het X frame systeem gebruik je dan om de zon tegen te houden. Portretten maken in knallend hard licht gaat niet. Dan gebruik je de achtergrond als een soort muur van 2,40 meter bij 2,40 meter om het model in de schaduw te kunnen zetten.
Nog een voorbeeld. Niet tegen de zon in, maar met de zon als B licht. Ain principe foto's met knetter hoge contrasten. Onmogelijk om daar iets redelijks van te maken als je niets doet. Als je goed kijkt zie je aan de rechterkant van het gezicht wel nog wat invloed van de zon die door het witte doek heen schijnt, heel zachtjes. In feite maak je dan van dit systeem een heel erg groot licht filter. Hard licht wordt ineens heel erg zacht licht. Boterzacht. Zeg maar een softbox van 2,5 meter groot. Veel zachter kun je het licht niet krijgen. Dat de foto verder zo zacht is komt omdat deze gemaakt is met een Nikon D810. En er door cursist Hans hard gewerkt is met lokaal contrast en gewoon contrast. Dat kan in combinatie met het X frame en het witte doek tot spectaculaire resultaten leiden. Want uiteraard is deze foto ook weer rechtstreeks zo uit de camera komen rollen. Geen trucs en nabewerkingen.
Kortom het Calumet X Frame systeem is in mijn ogen een fantastisch systeem. Erg allround als je weet het het te gebruiken. En ook voor mij was het puzzelen en proberen omdat dit soort systemen vroeger niet bestonden. De grootste voordelen zijn:
+ Doek staat altijd strak
+ Gaat heel lang mee
+ Eigenlijk spot goedkoop
+ Makkelijk mee te nemen
+ Beter voor het milieu
Over de kosten nog dit. Het X Frame systeem kost 199 euro. Een gewone achtergrond set kost ongeveer 169 euro. Bijna geen verschil. En dan heb ik het wel over een systeem wat kwalitatief ook een beetje goed in elkaar steekt.
Een doek voor het X Frame systeem kost 84 euro. Een rol papier van 11 meter lang en 2,75 meter breed kost 57,50. Een doek is wat duurder, maar gaat ook heel veel langer mee. En kreukt niet. Want echt, ik heb rollen papier gekocht in het verleden. Kijken alleen was al genoeg om ze te laten kreuken. En dan had ik het nog niet eens op de vloer vast getapet. En was er nog niemand overheen gelopen. En iedere keer weer 2 meter weggooien. Met papier zijn er wel veel meer kleuren beschikbaar. Dat dan weer wel. En als laatste nog een keer, het x frame systeem en doeken kun je overal maar nee toe nemen. Het is niet alleen voor studio gebruik. Neem nu eens een rol papier mee van 2,75 meter breed!
Een beter advies en kijk op achtergronden kan ik je niet geven.
Wat dat betreft is studio fotografie veel makkelijker. In de studio kun je alles controleren en naar je eigen inzicht aanpassen en beïnvloeden. Zo ook de achtergrond. Ik kom nog uit de tijd dat er alleen maar papieren achtergronden bestonden. Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden. Betere ook. En toch blijven veel mensen met papieren achtergronden werken. Dat is raar.
Een tijd geleden moest ik met spoed een nieuw achtergrond systeem hebben voor een speciale cursus. Bij Calumet heb ik het X-frame systeem gekocht. Het was een beetje gokken omdat het vanaf plaatjes via een website soms erg moeilijk te beoordelen is hoe het werkelijk zal zijn. En ik had dit systeem nog nooit in het echt gezien. Toch heb ik het Calumet X Frame systeem gekocht en ik ben nu driekwart jaar later een groot fan van dit systeem. En inmiddels heb ik er al twee.
De inhoud van de tas zie je hierboven. Een statief, 8 stokken die tezamen het frame gaan vormen en een ronde cirkel waar alle stokken in geplaatst dienen te worden. De acht stokken worden vier stokken in die steek je in de gaten die daarvoor gemaakt zijn.
Hier is één stok geplaatst en als je er vier hebt geplaatst ziet het er als volgt uit:
Dit opzetten kost je slechts twee minuten tijd. Ook als je het voor het eerst doet. Het is echt simpel op te zetten. Alleen aan dit frame heb je niet zoveel. Je moet er wel bij Calumet een achtergrond doeken bijkopen. Er zijn negen verschillende doeken. Welke je koopt hangt van je eigen smaak af. Het zijn echter geen standaard doeken. Ze zijn handgeschilder en allemaal anders. Geen één is er gelijk. En dat vindt ik altijd wel belangrijk met mijn fotografie. Verloopjes in achtergronden die ik zelf maak door middel van licht tegenhouden op egale achtergronden zijn niet te imiteren. Ik bepaal door hoe ik het licht tegenhoud het verloop in egale achtergronden als ik met een wit, grijs of zwarte achtergrond werk. Ja, ook met een zwarte achtergrond kun je verloopjes maken, maar dat is een ander onderwerp.
Het Calumet X frame systeem heeft negen verschillende achtergronden en ik ga je er vier van laten zien. Een klein overzicht.
Het eerste doek wat ik tezamen kocht met het Calumet X frame was het doek Master brown. Ik dacht het is weer eens wat anders. Geen wit of zwart. En met anders bedoel ik dan niet de studio foto's zoals ik ze soms in modebladen tegenkom. Daar willen ze ook wel eens wat anders. Maar waarom is het dan meteen altijd knetter roze of gifgroen de achtergrond? Het kan ook wat subtieler als je wat anders wilt. Mijn vaste model stond weer paraat en de volgende kleuren volgen nu meteen.
Achtergrond Exec blue.
Eggplant achtergrond.
En het witte X frame achtergrond doek. Ja, het is gedeeltelijk wit en gedeeltelijk wat grijzer in deze foto. Dat heeft te maken moet de afstand tot het licht bekeken vanuit het achtergrond doek. De rechterkant van de achtergrond stond dichter bij het licht dan de linker kant dus dan wordt die lichter. Ik vind het altijd wel leuk een verloopt in een egale kleur. Anders wordt het voor mij al snel saai. Heel veel mensen en cursisten streven vaak naar egale achtergronden. Alsof dat moet. Waar staat dat geschreven? Nergens.
Op deze foto zie je nog niet het voordeel van een X frame wit doek. Ik bedoel de achtergrond zou ook gewoon een witte muur geweest kunnen zijn. Op zich is het witte achtergrond doek op het eerste gezicht niet de meest interessante. Dat lijkt echter zo maar het zit net even anders. Achter X Frame en doek kun je ook een lamp/flitser plaatsen en er dwars doorheen flitsen. Dan ziet de foto er heel anders uit.
Nu is het wit echt wit. Zo wit dat je het doek met geen mogelijkheid meer kunt zien. Dat lukt je niet of slechts met hele grote moeite met een witte muur of wit achtergrond papier. En door papier heen flitsen gaat al helemaal niet. Dan is het best een hele klus om een witte achtergrond egaal wit te krijgen. Bij deze foto is het gewoon een flitser erachter plaatsen, een beetje met de hoeveelheid licht spelen die uit de flitser komt net zolang totdat het wit , wit genoeg is. En dit is niet met een studioflitser gemaakt maar gewoon met een goedkope Cactus RF60X op 24 mm. Dus lekker breed licht achter op het witte X frame doek laten knallen. Veel egaler dan dit krijg je het niet. En uiteraard is alles weer s.o.o.c. of RUC. Rechtstreeks uit camera.
Het mooie van dit systeem is onder andere dat het zo goed draagbaar is. Je hebt de tas in de eerste foto al gezien. Heel klein en compact. Het doek is opvouwbaar en kan zo mee in welke tas dan ook. Probeer dat eens met een achtergrond rol van 2,75 meter?! Of nog groter, die van vier meter? En het andere grote nadeel van achtergrondsystemen met papier is het papier zelf.Ik heb zoveel rollen papier gekocht in het verre verleden die al kreukten als je er alleen maar naar keek. En hoppakee dan kon er direct weer twee meter vanaf gesneden worden. Want een kreuk in je achtergrond? Nee dat kan echt niet. Hoeveel meter papier ik zo ooit heb weggegooid, het is niet te tellen. En dat is zonde. Met name voor het milieu. Dus laten we zeggen dat dit Calumet X frame achtergrond ook beter is voor een wat groenere wereld. Ik ben geen milieu rakker, maar wel bewust ermee bezig.
De doeken van het systeem kunnen en mogen vuil worden. Geen probleem. Dan was je ze gewoon met de hand of in de wasmachine. Nee, ik ga geen tips geven welk wasmiddel het beste is. En als je wilt strijk je ze na het wassen, maar je kunt ze ook gewoon weer gebruiken op het X Frame. De stokken trekken het doek zo strak dat er geen kreukje meer zichtbaar is. Sommige van mijn doeken zijn al enkele keren gewassen en de kleuren blijven goed. Ik zie geen verschillen.
Met het systeem kun je ook heel goed buitenwerken. Wind kan dan wel een probleem zijn. Want dit doek van 2,4m bij 2,4m is echt wel een windvanger. Ik los het simpel op door enkele zandzakjes op het kruis van het statief te leggen. Dan gebeurd er gegarandeerd niets meer. En zowel, dan zet je hem gewoon weer recht.
Buiten heb ik dit Calumet X Frame systeem gebruikt op vele plekken en gelegenheden. In weer, wind en regen. En altijd kun je de baas zijn over je achtergrond. Voor als die rustig en constant moet zijn en/of zeker niet moet afleiden.
Hier wat resultaten van cursisten die ook gewerkt hebben met het achtergrond systeem.
Onder andere cursiste Marijke kreeg een opdracht van mij om tijdens een heel druk straat festival de verkleedde mensen te fotograferen. Een hele onrustige situatie met honderden mensen om ons heen in een wild feest gedruis. En ook nog eens een hele grijze dag met zeer grijs en vlak licht. En het regende ook nog af en toe. Rustig werken en een rustige achtergrond bezitten zijn dan handig. Werken met de camera instellingen in jpg en dan dit maken. Spontane fotografie, maar dan wel alles onder controle. Het tegenover gestelde is de onderstaande foto.
Rudy, een andere cursist ging samen met Jan onder een snikhete zon op een verkeerd tijdstip qua licht portretten maken tijdens een middeleeuws festival. Dat was de oefening, moest van mij. Op een verkeerd moment toch nog proberen goede portretten te maken. In dat geval kun jet het X frame van Calumet gebruiken om schaduw te creëren. En het blijft tegelijkertijd ook gewoon een achtergrond doek. Dus tegen de zon in fotograferen. Het X frame systeem gebruik je dan om de zon tegen te houden. Portretten maken in knallend hard licht gaat niet. Dan gebruik je de achtergrond als een soort muur van 2,40 meter bij 2,40 meter om het model in de schaduw te kunnen zetten.
Nog een voorbeeld. Niet tegen de zon in, maar met de zon als B licht. Ain principe foto's met knetter hoge contrasten. Onmogelijk om daar iets redelijks van te maken als je niets doet. Als je goed kijkt zie je aan de rechterkant van het gezicht wel nog wat invloed van de zon die door het witte doek heen schijnt, heel zachtjes. In feite maak je dan van dit systeem een heel erg groot licht filter. Hard licht wordt ineens heel erg zacht licht. Boterzacht. Zeg maar een softbox van 2,5 meter groot. Veel zachter kun je het licht niet krijgen. Dat de foto verder zo zacht is komt omdat deze gemaakt is met een Nikon D810. En er door cursist Hans hard gewerkt is met lokaal contrast en gewoon contrast. Dat kan in combinatie met het X frame en het witte doek tot spectaculaire resultaten leiden. Want uiteraard is deze foto ook weer rechtstreeks zo uit de camera komen rollen. Geen trucs en nabewerkingen.
Kortom het Calumet X Frame systeem is in mijn ogen een fantastisch systeem. Erg allround als je weet het het te gebruiken. En ook voor mij was het puzzelen en proberen omdat dit soort systemen vroeger niet bestonden. De grootste voordelen zijn:
+ Doek staat altijd strak
+ Gaat heel lang mee
+ Eigenlijk spot goedkoop
+ Makkelijk mee te nemen
+ Beter voor het milieu
Over de kosten nog dit. Het X Frame systeem kost 199 euro. Een gewone achtergrond set kost ongeveer 169 euro. Bijna geen verschil. En dan heb ik het wel over een systeem wat kwalitatief ook een beetje goed in elkaar steekt.
Een doek voor het X Frame systeem kost 84 euro. Een rol papier van 11 meter lang en 2,75 meter breed kost 57,50. Een doek is wat duurder, maar gaat ook heel veel langer mee. En kreukt niet. Want echt, ik heb rollen papier gekocht in het verleden. Kijken alleen was al genoeg om ze te laten kreuken. En dan had ik het nog niet eens op de vloer vast getapet. En was er nog niemand overheen gelopen. En iedere keer weer 2 meter weggooien. Met papier zijn er wel veel meer kleuren beschikbaar. Dat dan weer wel. En als laatste nog een keer, het x frame systeem en doeken kun je overal maar nee toe nemen. Het is niet alleen voor studio gebruik. Neem nu eens een rol papier mee van 2,75 meter breed!
Een beter advies en kijk op achtergronden kan ik je niet geven.