Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Als je er geen verstand van hebt schrijf dan niets

Rico Pfirstinger schrijft boekjes over Fuji camera's. Hij schijnt dat alleraardigst te doen gezien het aantal cursisten die een boek van hem hebben. Boekjes die de lastige Fuji camera's uitleggen. Geen overbodige zaak. Want wanneer je het onderste uit de kan wilt halen met een Fuji camera moet je veel weten. En daar helpt Rico bij als je tenminste zijn boek koopt. So far, so good totdat ik het volgende artikel tegenkwam wat uit een van zijn boeken komt. http://www.fujirumors.com/raw-for-jpeg-shooters/ Voor als je het zelf wilt lezen en anders wat ik ervan vind. Met deze blog wil ik jullie in ieder geval weer 19,95 euro besparen.
Voorkant rico boek
Rico Pfirstinger lijkt in het begin op zoek naar een compromis in de eeuwige discussie wel of niet RAW en JPG fotografie. Een discussie die waarschijnlijk nooit tot een einde komt tenzij je echt zou willen leren fotograferen. Als je kunt fotograferen is het allemaal niet zo moeilijk. Rico zoekt echter een middenweg (om een ander geluid te laten horen?) en schrijft dat iedere fotograaf die normaal gesproken in RAW fotografeert ook zeker in JPG moet gaan fotograferen en vice versa voor de JPG fotograaf. Lijkt redelijk? Ja lijkt, want dit is in mijn ogen helemaal niets meer kiezen en hopen dat het door middel van de één of de andere nog goed komt. Kiezen is en blijft moeilijk. Iets waar een RAW fotograaf bijzonder veel moeite mee heeft. Dat schrijft de schrijver later ook zelf. De gemiddelde RAW fotograaf schiet in RAW omdat het wel eens fout zou kunnen gaan. En dan? En daarom schiet je in RAW.

Hij schrijft veel, en schrijft onder andere dat je een JPG moet schieten om later je RAW foto naar de JPG toe te kunnen bewerken! Huh? Die begrijp ik niet? Als dat zo zou zijn heb je het RAW bestand ook niet meer nodig. Nog veel meer uitleg volgt maar waar Rico zeker van is dat je als RAW fotograaf beter af bent als je ook in JPG fotografeert. Want dan kun je ook de beeldverhoudingen 16:9 en 1:1 gebruiken. Dat kan in RAW niet. Geen woord wordt er gerept over het feit hoe mooi Fuji JPG foto's kunnen zijn of worden. En dat er met JPG dingen kunnen ingesteld worden die in RAW niet mogelijk zijn. Het is Is waar en de hoofdreden waarom je een Fuji camera gaat kopen of hebt gekocht. Een Fuji camera koop je omdat je er zoveel mee kunt instellen. En zo ontzettend precies mee kunt fotograferen. Als ik niets wil instellen kan ik net zo goed een Canon kopen en lekker alles in RAW fotograferen en later alles in de nabewerking pas op smaak brengen. Of een Nikon, of een Panasonic….Ik verbaas mij. Een man die boeken schrijft over Fuji camera's en dan met dit bijzondere advies komt. Zou hij de kwaliteiten van de Fuji camera überhaupt wel kennen? Kan hij wel fotograferen?

3-voorbeelden

Volgens Rico is het nog mooier om vanuit de camera RAW bestanden om te zetten naar JPG bestanden. Daarmee kun je goed leren hoe de instellingen van de Fuji camera's werken. Boven zie je drie foto's, eigenlijk zijn het drie foto's die uit één RAW foto gemakt zijn. Eén RAW foto driemaal naar een JPG foto bewerkt met verschillende in-camera instellingen. En drie keer is het niet goed. Sowieso was de belichting al niet goed van zijn RAW bestand. Het wit op het voorhoofd van het paard blijft een probleem. Te licht en niet lekker doortekend. Dan kan je lightroomen wat je wilt maar dat krijg je niet meer goed.

Is dit nu de les hoe goed je vanuit RAW kunt bewerken in de camera naar JPG toe? Nee, er waren nog drie zwart wit foto's maar die waren nog slechter omgezet (eentje was trouwens wel goed omgezet). Ik bespaar jullie dit. Wil je ze toch zien dan moet je maar weer even op de bovenstaande link klikken. En verder kom je in het hele artikel niet één originele JPG foto tegen. Dat vind ik raar gezien de aard van het onderwerp.Is dat dan de man die een boek over Fuji camera's moet schrijven? Iedere Fuji cursist die bij mij is geweest weet dat je in JPG veel mooiere foto's kunt maken dan de omzettingen van Raw naar JPG van Rico. De vraag die bij mij opkomt na het lezen van deze pagina's die uit zijn boek komen is: "hoe komt zo'n man erbij om dit soort onwaarheden en onzin te schrijven?" Hij doet alsof hij er verstand van heeft, maar het is niet zo. En het wordt gelezen. Cursisten komen ook bij mij met vragen van: : Ja maar Rico Pfirstinger schreef dit en dat". En als hij de camera's echt goed zou kennen dan zou hij geweten moeten hebben hoe goed en mooi de Fuji JPG's zijn. Dat is waarom je een Fuji koopt. Niet om alles uit RAW te halen. Want in RAW kan heel veel niet. Dat is niet alleen zo met Fuji maar met alle merken camera's.

Rico gooit er echter nog een schepje bovenop. With normal cameras and as a “JPEG only” shooter, you would have to know/guess and then set the “perfect” JPEG parameter combination for each image in advance. Can you actually do this? Honestly, I can’t. Nee Rico dat is geen gokken, ik leer dat aan al mijn Fuji cursisten. En die kunnen het wel na een tijdje oefenen. En je schrijft zelf gelukkig wel dat je het niet kunt, maar is het dan wel zo'n goed idee om over dit soort onderwerpen boeken te gaan schrijven? Ik denk van niet. It’s the best “learning by doing” approach there is schrijft hij nog. Dat klopt dan weer wel, maar niet in het verband zoals hij het zijn lezer voorstelt. Je moet niet in de camera gaan zitten pielen, maar met de camera. Dat is iets heel anders.

Even the most experienced JPEG shooters make mistakes. I do! There’s always a possibility of setting unpleasant JPEG parameters or accidentally mixing something up. By keeping the RAW, such errors will not matter, as you can change and improve all JPEG parameters anytime after the fact.

En met deze zin geeft hij eigenlijk werkelijk aan waar het om gaat wat Rico betreft. Fouten die gemaakt zijn tijdens het fotograferen nog proberen te herstellen. Dus alweer iemand die over RAW en JPG schrijft en als belangrijkste argument aanvoert voor RAW gebruik dat fouten beter herstelt kunnen worden. Fouten maken is helemaal niet erg in mijn ogen. Daar leer je juist van. Dus je moet fouten maken wil je ooit beter kunnen worden. Bij Rico is dat anders. Hij maakt wel fouten en herstelt ze, maar de getoonde foto's zien er nog steeds niet uit. Lesje fotograferen misschien? En ga je op zijn Flickr account kijken dan kom je echt helemaal niet meer bij van verbazing. Veel werk is zo ontzettend slecht dat je het haast niet gelooft, ik dacht echt dat het een grap was.

Blijft de vraag openstaan of je de boeken van Rico Pfirstinger zou moeten kopen. Iemand die communicatie gestudeerd heeft, als journalist en publicist heeft gewerkt en ook nog iets mee sledehonden gedaan heeft. Hij kan misschien aardig camera's beschrijven en waar knopjes voor dienen. Maar fotograferen? Nee dit lijkt nergens op en ook hoe het gepresenteerd wordt en er wel 19,95 voor vragen!

En hierbij sluit ik weer een kritische blog over de oneindige RAW en JPG discussie. Ik ga hem niet oplossen of afsluiten, maar ik kan wel licht in de duisternis brengen. Want wederom ging het niet over kwaliteit van foto's of over hoe goed je moet zijn als fotograaf. Hoe hoog leg je de lat voor jezelf als fotograaf? Ik bespaar je weer 20 euros. Dit zou zonde van je geld zijn. Ga nu eerst eens echt leren fotograferen beste Rico! Dan heb je RAW helemaal niet nodig. Dat is wat ik erover kwijt wilde.