Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Fotografie vloggers

Recentelijk zijn er veel nieuwe spiegelloze digitale camera's geïntroduceerd. Ik heb een Fuji, maar Nikon en Canon komen ook met nieuwe en zeer interessante camera's. Ik denk dat ik ga overstappen naar mijn oude werkgever. Ik geloof erin wat ze gaan maken. De stap van overstappen is dan ook bijna genomen. Ook ik kijk even op Youtube om een eventuele vergissing uit te sluiten. Dat was echter mijn grootste vergissing. In wat voor een wereld je dan terecht komt! De wereld van lelijke mannen, met nog lelijker t-shirts aan, die pretenderen te weten wat goed voor je is, maar helemaal niets weten. Een soort nieuwslezers van persberichten. Te gek voor woorden.
Theoria
Waar je iedere keer naar moet kijken zijn onappetijtelijke mannen. Vaak wel 10-20 minuten lang. Erg vaak in het stomste en lelijkste T-shirt wat ze in de kast konden vinden. "Ze" pretenderen fotocamera specialisten te zijn maar kunnen niet eens de moeite nemen om zichzelf een beetje in een smaakvol lichtje te plaatsen. Kortom het ziet er niet goed uit. Maar als het inhoudelijk goed is, dan moet het maar. Je kunt ook het beeld uitzetten en alleen luisteren naar het geluid. Ook al zou je alleen luisteren en niet kijken, je zult niets zinnigs gaan horen of zien. Ze braken ongegeneerd de specificaties op gegeven door de fabrikanten Fuji, Nikon en Canon en maken er filmpjes van. Je zit heel lang te kijken en na drie filmpjes kom je er achter dat ze allemaal hun favoriete merk hebben en de andere twee per definitie afslachten. Dat moet je namelijk doen als je vlogger bent. Een duidelijke mening hebben. Nu heb ik die ook maar die is ergens op gebaseerd. Op de praktijk tijdens het fotograferen zelf. Dingen dingen tevoorschijn komen tijdens het fotograferen. Menu's die niet logisch zijn, dat een camera de neiging heeft om heel hard te zijn qua contrasten en meer van dit soort dingen waar je in de praktijk pas tegenaan loopt.
Deze vloggers zijn volgens mij fulltime bezig te bedenken waar ze het nu weer eens over kunnen hebben. Ze moeten het immers alleen van specificaties en introducties hebben. En dan lekker gaan speculeren. Het is net de beurs. Ze bedenken wat en gaan het vervolgens opnemen om vervolgens direct weer verder te gaan met wat ze nu weer zouden kunnen verzinnen. Er moet elke dag een blog komen anders gaan de geabonneerden ergens anders heen en dan mis je als succesvol vlogger inkomsten. Youtube schijnt aardig te betalen als je behoorlijk wat kijkers weet te genereren. Maar bedenk dus als je hier naar kijkt dat ze er niet op uit zijn om jou de waarheid te vertellen. Het is gewoon centen proberen te verdienen op een luie manier.

Doordat ik de laatste twee jaar steeds meer ontevreden raak over de ontwikkelingen bij Fuji overweeg ik over te stappen naar de nieuwe Nikon Z camera. Ik heb meer betrouwbaarheid nodig. En dat is niet zomaar. Lees mijn tests over de X-H1, X-T2 en de X-T20 en je weet wat ik vind van Fuji. Ze gaan de Bij de vloggers is Fuji het meest populaire merk. Er is niets beters dan Fuji. Nou dat is maar naar hoe je ernaar kijkt. Of de vraag zou kunnen zijn, hoe kijken ze eigenlijk naar nieuwe camera's? Camera's die er nog niet zijn, zijn lastig te beoordelen.

Keer op keer zie je en hoor je hetzelfde. Hoeveel scherpstelpunten, hoe hoog de iso kan, gewicht van de camera, lekker klein en compact, vertrouwde grip op de camera en ga zo maar door. Bladiebladiebla en ga zo maar door en je wordt er niets wijzer van. Eén grote diaree van elkaar napraten, niet weten waar je het over hebt en belangrijke ontwikkelde zaken over het hoofd zien. Er zijn veel mensen die er naar kijken. 30.000 views heb je zo te pakken. Het zegt ook wel iets over het publiek wat ernaar kijkt. Want…

Als de ene vlogger een probleem heeft dat de nieuwe Nikon maar een geheugenkaart slot heeft, dan hebben ze dat allemaal. Ik prefereer één geheugenkaart slot. Ik heb er nooit problemen mee en heb je er wel twee dan staan de foto's altijd op die andere kaart. Het is altijd wat met twee geheugen kaarten. Een voorbeeldje van: Het is maar net hoe je ernaar kijkt. En zou zijn er heel veel voorbeelden. Allemaal blijven ze hangen in de algemene specificaties van hoeveel pixels, hoeveel scherpstel punten en meer van dit soort gewauwel. Ze kijken niet verder dan hun neus lang is.

De allerergste is denk ik wel Theoria Apophasis, die zag je al in het begin van deze blog. Hij kakelt en kakelt maar door filmpje na filmpje en denkt dat hij de God van de fotografie is. Dat kan wel zijn, maar laat dan ook eens een foto zien die je gemaakt hebt. Foto's spreken, praatjes niet. Hij is duidelijk een Fuji fan, misschien ook wel gesponsord door Fuji? Wat het ook is hij is in ieder geval een zeer gefrustreerde ex-Nikon gebruiker. Er moet iets gebeurd zijn want de taal die hij uitslaat richting Nikon is niet normaal. Waarom moet alles F… dit en F…. dat zijn? En bij Fuji is alles fantastisch. Helaas is dat niet zo. Fuji laat hele belangrijke zaken al twee jaar liggen. Zoals kloppende histogrammen, helderheden en kleuren die op het LCD scherm en in de EVF zoeker niet kloppen en ook niet kloppend te krijgen zijn. En dan ook nog redelijk vaak hoge lichten schermen die te snel uitbijters laten zien.
Waarom kan Theoria dat niet constateren als hij er zoveel verstand van heeft? Omdat hij er nooit naar kijkt. En als je daar niet naar kijkt, dan ben je een…, juist ja, koekenbakker.

De meeste vloggers hebben daar wel last van want….
Jared
Als je zo al je filmpjes opneemt, met altijd een T-shirt aan met I shoot RAW, dan weet je hoe laat het is. Fotograferen doet hij achter de computer, maar niet buiten. Ik heb zelfs in een van zijn filmpjes moeten aanhoren dat hij ook onderbroeken draagt met I shoot RAW en polsbandjes heeft met I shoot RAW. Ook bij hem is het niveau bedenkelijk. Meneer Jared Polin is er ook niet vies van om weer te gaan reageren op andermans filmpjes en de andere vloggers proberen af te branden. Dat hoeft helemaal niet, want er valt niets af te branden. Wat niets is kun je ook niet afbranden.
Wanneer je 3-4 filmpjes maakt over een nieuwe NikonZ camera en je ziet volledig over het hoofd hoe uniek het is dat bijvoorbeeld de nieuwste Nikon camera een bizar grote bajonet vatting gaat krijgen en welke voordelen dit gaat geven voor toekomstige fotografie en objectieven, dan snap je er weinig van. Je mist de essentie van een totaal nieuw camera ontwerp. En ja, ik weet het ik zit nu hem af te branden, maar dan wel op feiten. De feiten zijn namelijk…

De extreem grote bajonetvatting van Nikon die eraan zit te komen voldoet aan voorwaarde nummer één. Hoe groter een gat des te makkelijker kan het licht erin vallen. Het was in 1999 het succesverhaal van de Nikon D1 en dat zal het nu weer worden. Helaas heeft niemand het hierover. In 1999 had de Nikon D1 pixels die vier keer groter waren vergeleken met concurrenten. De concurrentie kon daar niets tegenover zetten. Vier keer grotere pixels betekent vier keer meer maar vooral ook beter invallend licht. Contrasten, kleuren en intensiteiten zullen op die manier altijd beter zijn dan wanneer een pixel klein is. Tussen 1999 en nu is Nikon best aardig bezig geweest ze hebben af en toe wel eens de boot gemist. Zoals de ontwikkeling van spiegelloze camera's. Maar nu komen ze terug. En meteen op full frame formaat en met niet al teveel pixels zodat ze lekker groot blijven. De Z6 zal beter presteren dan de Z7. Omdat de pixels veel groter kunnen en mogen zijn. En beide met een veel grotere bajonetvatting waardoor het licht makkelijker, beter en meer op de sensor terecht kan komen. En de afstand van lens tot beeldsensor is kleiner dan bij welk merk dan ook, dus de kansen op beeldfouten zijn nog kleiner. Mark my words, dit wordt een succes.

Deze uitleg bevat visie en kennis. Specificaties opsommen, zoals de vloggers doen, zegt wel iets, maar is als verhaal niet compleet. Meer pixels is niet per definitie beter. Het kan ook averechts werken. In alle vlogs die ik gezien heb komt dit nooit ter spraken. Het gaat altijd alleen maar over meer, meer en nog eens meer. Scherpstelpunten, pixels, iso's en alles wat nog maar meer zou kunnen worden.

Wat missen de vloggers onder andere?

  1. Dat Fuji histogrammen per definitie niet kloppen en vaak de helft niet laten zien. Niemand hoor je hierover
  2. Dat het dynamisch bereik van de Canon wederom laag zal zijn vergeleken met de twee andere merken, bijna niemand hoor je hierover.
  3. Waarom één card slot handiger is dan twee. Iedereen beweert het tegenover gestelde.
  4. Wat zijn de gevolgen als je zoals bij Nikon met een adapter gaat werken voor je "oude" F objectieven, niemand vraagt het zich af.
  5. XQD kaarten bij Nikon, niet markt conform, waarom is dat? Niemand die het uitlegt.
  6. De fantastische S en H functie van Fuiji komt nooit ter sprake. Niermand gebruikt ze.
  7. De DR ( dynamic range) functie van Fuji komt nooit ter sprake. Niemand gebruikt ze.
  8. Dat je niet alleen met Fuji fantastische jpg foto's kunt schieten maar ook met Nikon en Canon. Niemand die dat doet.
  9. Active D- Lighting (Nikon), AOL (Canon), ADR (Sony) fantastisch goede oplossingen zijn om tot perfecte belichtingen te komen en je zwarten te controleren. Niemand die het gebruikt.

Het lijstje is nog lang niet compleet, maar mijn punt is denk ik wel duidelijk. Het is maar net hoe je ernaar kijkt!

Alles wat er wel gezegd wordt gaat over kale en koele specificaties die van een papiertje worden afgelezen. Neem er geen genoegen mee, kijk er niet naar want je wordt er niets wijzer van. Ze hebben er duidelijk geen verstand van en kakelen maar wat wat iedereen makkelijk kan kakelen. Maak zeker geen keuzes op basis van dit soort filmpjes. Echt waar, het zijn allemaal gefrustreerde mannetjes. Ik ga ook weer overstappen, maar ben niet gefrustreerd. De Fuji lenzen gaan gewoon een paar jaar de kast in en dan zie ik wel hoe tegen die tijd Fuji wel of niet werkt heeft gemaakt van haar camera's.

Veel van de vloggers worden een keer niet uitgenodigd voor een introductie van een nieuwe camera en hebben gewoon de pest aan een camera merk. Of ze proberen hun eigen overstap van Canon naar Sony te rechtvaardigen waardoor iedere nieuwe Canon camera in de toekomst altijd slecht en inferieur zal zijn vergeleken met een Sony. Ze zijn niet eerlijk. En misschien worden ze gewoon wel betaalt door een camera merk, maar meld dat dan even. Dan weet je tenminste dat je niets van het vertoonde hoeft te geloven. Dat weet je nu alsnog na het lezen van deze blog.

Youtube en vloggers is een nieuw soort reclame maken. De zogenaamde influencers moeten hun werk doen voor een bepaald merk. Als je naar reclame kijkt dan weet je tenminste nog waar je naar zit te kijken. Dat is met vloggen totaal niet duidelijk.
En nog even als afsluiter een vlagje van Youtube. Het is echt heel erg! Of typisch Amerikaans? Ik weet het niet. Je wordt er echter niets wijzer van.

Nog even een voorbeeld hoe het niet moet.